Časté dotazy

Jak si připravit kávu jako začátečník?

S kávou teprve začínáte a hledáte, co vám vlastně chutná? Nebo si jen chcete rozšířit obzory v přípravě kávy? Zkuste filtrovanou kávu. Filtrovaná káva se těší stále větší oblibě. Dnes máme už několik způsobů, kterými lze filtrovanou kávu připravit. Jedním z nich je i french press. Je to ideální start pro začátečníky.

 

Proč kávu z french pressu?

French press je perfektní vynález pro snadnou přípravu kávy. Kouzlo nastává v momentě, kdy z malého množství mletých zrn dokážete efektivně dostat velké množství kávy. Cena, za kterou dokážete ve french pressu kávu připravit je přitom zlomek pořizovací ceny těch nejlevnějších kávovarů. 

Často káva z french pressu (při správném postupu) chutná daleko lépe než káva z kavárny. U nás jej můžete zakoupit už od 249 Kč. Pokud máte rádi klasického "turka" a chcete přípravu povýšit na vyšší level, french press je to pravé pro vás. Příprava je jednoduchá. 

Stačí jen vložit kvalitní mletou kávu do french pressu, zalít horkou vodou, nechat pár minut extrahovat a stlačit lógr na dno. Extrakce stačí jen několik málo minut. Kvůli vyloučení sedlin a nežádoucích látek, které mají vliv na chuť kávy, se doba přípravy nedoporučuje prodlužovat. Příprava kávy ve french pressu je tedy velmi rychlá a mnohem zdravější i chutnější než klasický "turek".

 

Káva z kávovaru - zrnka nebo kapsle?

Vložit kapsli do kávovaru, stlačit tlačítko, nebo vzít vaši oblíbenou zrnkovou kávou, nasypat do kávovaru za přítomnosti báječné vůně. Stlačit tlačítko a pak už si jen užít čerstvě namletou kávu se silným aromatem. Preference je na vás, obojí má své výhody i nevýhody.

 

Zatímco pořízení kapslového kávovaru je daleko levnější, prodraží se už v průběhu používání. Šálek zrnkové kávy je tedy v průměru daleko levnější. U zrnkových kávovarů si můžete užít romantickou přípravu obklopeni aromatem a možností volby. Kapslová káva je navíc daleko více neekologická. A co se týče kvality u kávových nápojů z kapslí, je často zvykem, že káva v kapslích je instantní a mléko samozřejmě sušené. Když tedy srovnáte cappuccino z instantní kávy se sušeným mlékem a cappuccino z čerstvě namleté zrnkové kávy a plnotučného mléka, vítěz je jasný. 

 

Jak si vybrat kávu?

Existuje jednoduchý způsob, jak rychle ověřit kvalitu pražené kávy. Při výběru zkuste sledovat, zda obsahuje várka pouze celá zrna, nebo zda se mezi zrny nachází i úlomky neupražených či přepražených zrn. Přičemž kvalitně pražená kávová zrna v jedné várce by měla mít přibližně stejnou velikost a barvu a neměla by obsahovat úlomky a nečistoty. Vůně by samozřejmě také neměla chybět.

 

Arabica vs Robusta?

Arabica či Robusta? Kdo se v tom má vyznat? Základním rozdílem je způsob pěstování, tvar zrnek, chuť a dokonce i obsah kofeinu. Arabica tvoří asi 70 % celosvětové produkce a má, kvůli větší chuťové rozmanitosti, daleko více milovníků než Robusta. Robustu však milují její příznivci kvůli až 3násobnému obsahu kofeinu a zemité až dřevité chuti. Na rozdíl od ovocných a květinových podtónů, které nabízí Arabica.


Jak kávu skladovat?

Z čerstvě pražené kávy se uvolňuje oxid uhličitý a proto kávu balíme do speciálních třívrstvých sáčků s jednocestným ventilem, který zabraňuje přístupu vzduchu a naopak umožňuje tzv. odfouknutí oxidu uhličitého ven. Při otevření je pak třeba zamezit přístupu vzduchu do sáčku, ten by vás připravil o vytoužené aroma. Ideálním místem je pak pro skladování tmavé místo se stálou teplotou.

 

Jak se naše káva praží? 

Kávu pro Vás připravujeme z těch nejlepších zrn z celého světa. Káva při pražení prochází jen těmi nejlepšími přístroji. Spolupracujeme se špičkovým výrobcem pražiček Coffee-Tech Engeneering. Nejdůležitější pro nás je, abychom Vám nabídli to nejlepší co umíme. Záleží nám na kvalitě a detailech.